ЦСКА-София имал затруднения да плаща наема и публичните такси за ползването

...
ЦСКА-София имал затруднения да плаща наема и публичните такси за ползването
Коментари Харесай

"ЦСКА-София" се затруднявал с наема за "Българска армия"

" ЦСКА-София " имал затруднения да заплаща наема и обществените такси за използването на стадион " Българска войска " и подготвителните терени в Панчарево. Поне това излиза наяве от писмо, изпратено от клуба до спортното министерство (ММС), което е принципал на въпросните бази. В него се показва, че се получава сума, чийто размер " очевидно надвишава годишния бюджет на множеството от клубовете, картотекирани постоянно за присъединяване за сезон 2019/2020 в Първа професионална футболна лига на БФС (б.р. - очевидно се има поради Ефбет лига). "

Посочва се още, че клубът е извършил изцяло капиталовата стратегия за базата в Панчарево, като бил вложил там над 4 млн. лева Изисква се и признание на тази инвестиция - това също попада в контракта, само че очевидно не е направено досега. Удобно се премълчава обаче, че по " Българска войска " не са правени значителни усъвършенствания, а това също е заложено в 10-годишния договор с ММС за прилагане на тези обекти.

Същевременно клубът твърди министерството, че има осигурено финансиране, а също " мощно предпочитание и воля ", за изграждане на нов стадион на мястото на сегашния. А на Панчарево - ново общежитие за юношите и нов неестествен терен. За всичко това са нужни най-малко 25-30 милиона лв..

В предлагането си " ЦСКА-София " показва на страната идващите нужни стъпки - смяна на актуалните взаимоотношения (т.е. повреждане на сегашния договор), неотложно основаване на публично-частно сдружение, в което, от една страна, е страната (ММС), която да взе участие с базите, а от другата е " ЦСКА-София " - със средства, като стъпка към построяването на нов стадион. Клубът твърди, че това е " несъмнено належащо и неотложно, само че и в извънреден публичен и политически интерес по отношение на развиването на спорта в София и Република България ".

Премълчава се комфортно фактът, че прекратяването на сегашния контракт би трябвало да бъде последван от конкурс за предоставяне на стадиона на концесия (по новия Закон за физическото образование и спорта), в който имат право да вземат участие и други претенденти.

От клуба не стопираха дотук с дейните си стъпки по въпроса. Вчера двамата съществени акционери - Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, се срещнаха с основния проектант на София Здравко Здравков. Според известието от клуба последният им бил заречен подпомагане от Столичната община " с всички вероятни и законови средства за реализирането на мащабните инвестиционни планове и привеждането на стадион " Българска войска " във тип, който да дава отговор на условията на УЕФА за най-висока категория ".

Здравков бил заречен също, че до 15-20 септември ще бъде издадена виза за планиране на цялостна реорганизация на стадиона, която щяла да помогне за правенето на плановете за реорганизация. Последното обаче напълно не значи, че ще се пристъпи към строителство, защото е известно, че още не е признат подробният организационен проект (ПУП) на Борисовата градина, а при публичните разисквания има остра опозиция против строителството на нов стадион на мястото на сегашния.

 

СЪМНЕНИЕ

Кандидатът за кмет на София от обединение " Демократична България " арх. Борислав Игнатов през вчерашния ден се срещна с жители в Борисовата градина. Там изрази съмнения във връзка с неочакваното активизиране от страна на " ЦСКА-София " за стадиона, както и по изразената подготвеност за подпомагане от общината и спортното министерство.

" Нов стадион " Българска войска "  не може да бъде издигнат на същото място с настоящата законова база, а политиците, които настояват това, заблуждават стотиците хиляди последователи на ЦСКА ", съобщи Игнатов. Той даже добави, че казусът въобще не опира единствено до Подробен устройствен план на Борисовата градина, а в Закона за устройство на територията (ЗУТ), член 43, съгласно който се изисква при реконструкции местата за паркиране да бъдат в рамките на парцела. " За " Българска войска " условието е за 3000 паркоместа, а те няма къде да се разположат (в имота) ", обясни Игнатов. Той добави, че до стадиона на процедура не води задоволително огромна улица. Предложението на архитекта е нов стадион да се построи на мястото на националния " Васил Левски ", а " Българска войска " да остане подготвителен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР